© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
Aardbeiensoep met meloen en
bramen
In dit bontgekleurde frisse dessert verwerk je allerlei soorten zacht fruit die in deze tijd in overvloed
en dus goedkoop voorhanden zijn.
Sla je slag als de markt koopmannen gaan opruimen.
AARDBEIENSOEP MET MELOEN EN BRAMEN
750 gram aardbeien
12 bramen
12 meloenbolletjes
300 ml sinaasappelsap
12 peperkorrels (liefst roze, anders zwart)
4 bollen citroenijs
4 takjes munt
4 amandelkrullen
eventueel poedersuiker
Was aardbeien, verwijder kroontjes.
Bewaar 12 gave kleine exem-plaren en pureer de rest met sinaasappelsap kort met de staafmixer of
in de blender.
Was munt, bewaar 4 mooie topjes voor de garnering.
Snij 4 blaadjes in heel smalle reepjes, roer door de aardbeiensoep. Kneus peperbolletjes en voeg
toe.
Proef of het zoet genoeg is. Meng er zo nodig een paar eetlepels poedersuiker door.
Schep de rode soep in diepe borden en leg een grote bol sorbetijs in het midden.
Schik meloenbolletjes en bramen eromheen.
Leg de munttopjes boven op het ijs en serveer er amandelkrullen bij.
.
Aspergesoep met zalm
Van de schillen, kontjes, overgebleven asperges en het kookvocht maken we een rijke,
romige aspergesoep met hartige zalmsnippers.
Chic kliekje!
ASPERGESOEP MET ZALM
2 el boter
1 ui, gesnipperd
4 gekookte asperges
Halve eetlepel bloem
Halve liter aspergekookvocht
1 groentebouillonblokje
peper en zout
versgeraspte nootmuskaat
1 eidooier
2 el slagroom
150 gram gerookte zalm in reepjes
4 takjes dille
Breng aspergewater aan kook. Voeg schillen, kontjes en bouillonblokje toe.
Laat 30 min zacht pruttelen.
Zeef bouillon.
Smelt boter in diepe pan.
Fruit gesnipperde ui. Laat rustig goudgeel en zacht worden.
Strooi bloem erover en laat even meefruiten, maar niet bruin worden.
Voeg lepel voor lepel aspergebouillon toe, blijf roeren.
Snij asperges in stukjes en doe bij de soep.
Houd wat mooie zachte stukjes en de puntjes achter.
Laat 5 min zachtjes doorkoken.
Pureer soep met staafmixer of wrijf hem door zeef.
Breng op smaak met peper, zout en versgeraspte nootmuskaat.
Voeg puntjes en zachte stukjes toe.
Klop in een kom eidooier los met 2 el slagroom.
Neem pan van vuur en schep een lepel hete soep bij het room-eimengsel. Klop door en giet het
mengsel onder constant roeren bij de soep.
Voeg eventueel nog wat extra room toe.
Verdeel zalmreepjes over 4 soepkommen.
Gameer met verse dille.
Schep aan tafel de hete soep erover.