© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Blog Recepten index
Made bij The Bridge

Brownies

Even snel voor iemand brownies maken. Het moest snel dus het eerste recept pakken wat voorbij komt. Het resultaat was een hard producht wat wel naar chocolade smaakte maar ik durfde het geen brownie te noemen en dat terwijl ik al zo lang in de Zwetsshow wat erover vertel en een recept op de website had staan. Maar hoe stom kun je dan zijn om dat recept niet te gebruiken. Heb net zo snel een vette natte chocolade cake gemaakt voor die persoon. Voor jou het recept brownies met noten hier>

Blog

Donderdag 14 december

Een stoer recept uit de Belgische keuken: blinde vinken in uiensaus. Blinde vinken in uiensaus

Dinsdag 12 december

Spaghetti over misschien wel van gisteren? Frittata spaghetti

Maandag 11 december

Voorlopig weer even genoeg luxe gehad.

We gaan vandaag budget-koken

SPAGHETTI MET HERFSTGROENTE

Zaterdag 9 december

Sunday roast Hoe vaak komt het nog voor dat je een groot stuk vlees braadt? RUNDERROLLADE MET AARDAPPELS UIT DE OVEN

Woensdag 6 december

Maak Spaanse chocolademelk, met échte chocolade! Je weet niet wat je proeft, zo lekker. SPAANSE CHOCOLADEMELK

Dinsdag 5 december

Waldorfsalade is een klassieker uit de Amerikaanse keuken. WALDORFSALADE

Zaterdag 2 december

Niets zo leuk als zelf pepernoten bakken met de kinderen. Je moet er maar net tijd voor hebben, zo voor Sinterklaas. PEPERNOTEN

Donderdag 30 november

Winterwortels over van het schoenzetten? HUTSPOT

Dinsdag 28 november

Een mooi klassiek recept van Martine Wittop Koning, uit haar kliekjesboek In en om de vliegenkast uit 1907. Jachtschotel van vleesch, zuie appelen en aardappelen.

Maandag 27 november

Nog wat aardappels en chorizo over? Dan maken we vandaag toch een heerlijke Spaanse tortilla! TORTILLA ESPANOLA

Vrijdag 24 november

Van de andijvie die we over hebben en de kruimige aardappels die nodig op moeten, maken we een pittig stamppotje met rauwe andijvie en kruim van chorizo. RAUWE ANDIJVIESTAMPPOT MET CHORIZOKRUIM

Woensdag 22 november

Een verse krop andijvie. Zo kun je de ene dag andijviesla maken en twee dagen later een lekkere stampot. ANDIJVIESLA MET YOGHURTDRESSING

Dinsdag 21 november

Met de restjes van een hotelontbijt maak je een fantastisch lauwwarm nagerecht, geurig gebakken in kleine potjes. Ontbijtverdriet

Donderdag 16 november

We gaan brownies bakken, een hele plaat vol! BROWNIES MET NOTEN

Dinsdag 14 november

Veel oud brood over? Maak een herfstige Welsh rarebit, een warm broodschoteltje met bockbier en kaas. WELSH RAREBIT

Maandag 13 november

Heb je een hazelnootboom in de tuin en weet je niet wat je aan moet met de rijke oogst?

Maak dan in ieder geval deze hazelnootboter. HAZELNOOTBOTER

Zaterdag 11 november

We hebben ook nog wat pompoen over van gisteren. Daarmee maken we een lekker ovenschoteltje vandaag. POMPOENGRATIN MET LAURIER

Vrijdag 10 november

Ze zien er zo verleidelijk uit, die grote pompoenen. Maar wat moet je ermee? POMPOENSOEP

Woensdag 8 november

We hebben nog een halve selderijknol over. Daar bakken we vandaag lekkere selderijkoekjes van. SELDERIJKOEKJES

Dinsdag 7 november

Vandaag maken we een koolsla van de spitskool die nog over is van gisteren. SPITSKOOLSLA

Maandag 6 november

Dit keer variëren we met spitskool. En we beginnen met een LINZENSCHOTEL

Woensdag 31 oktober

Paddenstoelen zijn nu ruim voorhanden. Lekker en mooi om ze allemaal te verwerken op deze herfstige plaatpizza. PLAATPIZZA MET PADDENSTOELEN

Zaterdag 28 oktober

Vandaag: POMPOENFRIET

Vrijdag 27 oktober

In het oude kliekjesboek In en om de Vliegenkast vinden we dit ultieme wildkliekje: hazepeper. HAZEPEPER Appeltjes over die nodig op moeten? Aardappels en uien die beginnen uit te lopen? Dan is het hoog tijd voor hete bliksem. HETE BLIKSEM MET GEBAKKEN BLOEDWORST

Woensdag 25 oktober

Ze horen helemaal bij de herfst, maar zijn hier niet zo bekend; die aromatische kweeperen. GELEI EN MOES VAN KWEEPEER

Maandag 23 oktober

Er zijn weer volop verse walnoten. Tijd voor een heerlijke herfstsalade. SALADE MET WARME GEITENKAAS EN WALNOTEN

vrijdag 20 oktober

Wat kun je daar toch naar verlangen. Zodra de eerste nachtvorst is ingevallen, kunnen we die typische wintergroente weer eten. BOERENKOOLSTAMPPOT

Woensdag 18 oktober

Van de sloe of dime, een wilde, bittere pruim die wij kennen als sleedoorn, stoken veel Ierse huishoudens nog steeds de sloe gin liquor. SLOE GIN LIQUOR

Dinsdag 17 oktober

Een Ierse vissoep waarin visstukjes en (zelfgevonden) mosselen en clams worden verwerkt. Seafood Chowder

Maandag 16 oktober

Lekker voor de zonnige herfst middag bij een grote pot thee:

verse cranberry muffins, zo uit de oven.

CRANBERRYMUFFINS

Zaterdag 14 oktober

Een klassiek Engels kliekjes gerecht.

SHEPHERD'S PIE

Vrijdag 13 oktober

Dit is een goed moment om cranberrycompote te maken. CRANBERRYCOMPOTE

Donderdag 12 oktober

Eiwitten over?

Bak deze heerlijke amandelkoekjes. AMANDELKRULLEN Maandag 9 oktober Cantharellen gevonden tijdens de boswandeling? GEBAKKEN CANTHARELLEN

Zaterdag 8 oktober

Niets lekkerder dan een perfect rijpe, sappige handpeer. PEER MET CHOCOLADESAUS

Vrijdag 6 oktober

De populaire kabeljauw, is volgens deskundigen in oktober op z'n best. GESTOOMDE KABELJAUW

Donderdag 28 september

Vandaag ook maar een kliekjesrecept met gekookte bietjes anno 2010. Lekker fel van kleur! ZALMSALADEMET RODE BIET

Woensdag 27 september

Vandaag slaan we ons kliekjes boek uit 1907 weer open voor een ouderwets recept. BIETEN IN AZIJN

Dinsdag 26 september

Bockbier Niet alleen lekker in het glas, maar ook in de pan. BOCKIGE GEHAKTBALLEN

Zaterdag 23 september

In Zweden is dit de favoriete manier om je restjes weg te Een snort husseltje van kleine blokjes aardappel, ui, vlees en worst of spek. PYTT I PANNA

Woensdag 20 september

Gehakt in de aanbieding? Of in de vriezer, tegen de uiterste gebruiks¬datum aan? Tomaten nog een beetje betaalbaar? TOMATENRISOTTO MET GEHAKT

Dinsdag 19 september

Weer groene kool, ja ik zei het gisteren al die grote kool moet natuurlijk wel op Zeeduivel op een bedje van groene kool, makkelijk en toch luxe. ZEEDUIVELVINK OP EEN BEDJE VAN GROENE KOOL

Dinsdag 12 september

Groene kool Wat zijn ze toch prachtig, die krullende groene kolen die nu van het land komen. GRIEKSE KOOLROLLETJES MET LAMSGEHAKT

Maandag 11 september

Verse vijgen zijn er maar een paar maanden per jaar. Van september tot eind november. Salade van vijgen, rauwe ham en mozzarella.

Woensdag 6 september

Nu is het de tijd om zelf jam te maken. Zelf jam maken.

Dinsdag 5 september

De eerste witlofstruikjes zijn er weer. Fris en knapperig en een tikje bitter. WITLOFSALADE

Maandag 4 september

Gele stekelzwammen In Frankrijk hebben ze een veel mooiere naam: pieds de mouton. Schapenvoeten. RISOTTO MET PIEDS DE MOUTON EN ERWTJES

Woensdag 30 augustus

Veel Turks brood over? Maak een broodpizza! 

Dinsdag 29 augustus

Deze frisse maaltijdsalade, ook wel tabouleh genoemd, maak je met couscous of de iets grovere bulgur (gebroken tarwekorrels). COUSCOUSSALADE

Zaterdag 26 augustus

Je kunt van je overschot aan rijpe vruchten een chutney maken. PRUIMENCHUTNEY

Donderdag 24 augustus

Tijd voor een lekker venkelsoepje. Gemaakt met een overgebleven gekookte aardappel. VENKELSOEP MET HOLLANDSE GARNALEN

Woensdag 23 augustus

Ghee, geklaarde boter, kun je zelf maken maar het is ook kant-en-klaar te koop in potten in de natuurvoedingswinkel. Zelf ghee maken

Dinsdag 22 augustus

Shahi tukra is de Indiase variant van broodpudding. Lees hoe je het maakt met oud brood en/of krentenbrood. SHAHI TUKRA Maandag 21 augustus Paranthas zijn de platte Indiase broden van de hete bakplaat. PARANTHAS

Zaterdag 19 augustus

Zelf ghee maken

Vrijdag 18 augustus

KLIEKJES RECEPT ANNO 1907 Onder het kopje Warme schoteltjes met gestoofde vruchten, vinden we: MÉRINGUE VAN VRUCHTEN

Woensdag 16 augustus

Staat de barbecue vandaag of deze week toch aan? Gebruik z'n restwarmte dan om een verrassend toetje te maken. PERZIKEN VAN DE BARBECUE

Dinsdag 15 augustus

Van ons overschot aan tomaten maken we vandaag zélf tomatenketchup. TOMATENKETCHUP

Maandag 14 augustus

Hoog tijd voor een lekkere maaltijdsalade: een klassieke salade nicoise. De trots van Zuid-Frankrijk. SALADE NICOISE

Vrijdag 11 augustus

Een lekkere basisdressing die je letterlijk in een handomdraai maakt met behulp van een leeg jampotje. BASISDRESSING

Woensdag 9 augustus

Een heerlijke koude soep voor een warme zomerse zondag, ideaal voor een lunch of picknick buiten. GAZPACHO ANDALUZ

Zaterdag 5 augustus

Mosselen over? Haal overgebleven mosselen uit hun schelp en bewaar ze in een afgesloten bakje in de koelkast. Maak ze liefst binnen twee dagen op. GEBAKKEN MOSSELEN MET KERRIE

Vrijdag 4 augustus

Kook mosselen gerust in ruime hoeveelheden, als ze tenminste in je pan passen. Het is echt een werkje van niets. GEKOOKTE MOSSELEN

Zaterdag 29 juli

KLIEKJESRECEPT ANNO 1907 Gewoon iets lekkers van ardappelresten AARDAPPELPANNENKOEKJES

Donderdag 27 juli

Snijbonen maar dan anders. SNIJBONEN MET RODE PAPRIKA EN SHOARMAVLEES

Maandag 24 juli

Je maakt de lekkerste nasi met koude rijst. Ideaal dus om je kliekje of het rijst overschot van de Chinees mee op te maken. NASI GORENG

Zaterdag 22 juli

Maak van verse kersen bijvoorbeeld eens een klassiek Franse clafoutis. CLAFOUTIS

Donderdag 20 juli

Boontjes zijn momenteel niet duur, dus kook er wat extra voor het kliekje van morgen: sperziebonen in het zuur. SPERZIEBONEN IN HET ZUUR

Woensdag 19 juli

Een heerlijk fris visgerecht dat je maakt met je zelfgemaakt paneermeel van oud brood. PANGASIUS MET SINAASAPPEL-MOSTERDSAUS

Dinsdag 18 juli

In de betere restaurants werken ze graag met zelfgemaakte smaakboters. Het is een heel handige manier om een overschot aan verse kruiden weg te werken en te bewaren voor later gebruik. KRUIDENBOTERROL

Zaterdag 15 juli

Nog een heerlijk zomers gerecht. Gratin is eigenlijk de naam van de gouden korst op de bovenkant van de schotel. GROENTEGRATIN

Woensdag 12 juli

Aardappels over? Maak je aardappels op in een heerlijke frisse aardappelsalade FRISSE AARDAPPELSALADE

Dinsdag 11 juli

Half flesje bier over? Maak een luchtig bierbeslag en haal er champignons, grote garnalen of stukjes witvis doorheen. VIS IN BIERBESLAG

Zaterdag 8 juli

Een lekker en makkelijke snack. KNAPPERIGE AARDAPPELKOEKJES

Vrijdag 7 juli

Niet moeilijk maar geweldig lekker, althans voor diegenen die wel van kerrie houden. Kip kerrie met rijst

Woensdag 5 juli

Met wat we over hebben van de minestrone soep maken we een ratatouille. RATATOUILLE

Dinsdag 4 juli

Een mooi voorbeeld van budget koken. Eén keer shoppen, meer¬dere keren van koken. Vandaag kopen we mooie verse groente van het seizoen, waar we een gevulde minestronesoep van maken. MINESTRONESOEP

Vrijdag 30 juni

Kom je echt om in het verse basilicum? PESTO ALLA GENOVESE

Donderdag 29 juni

We eten heel wat sla deze maanden. Maar die wat minder buiten bladeren gooien we maar weg en dat is zonde, je kan er makkelijk een mooie soep van maken. HIP SOEPJE VAN KROPSLA

Dinsdag 27 juni

Groene asperges zijn eigenlijk witte asperges die boven de grond uit zijn gekomen. Ze komen uit Zuid-Europa en uit Peru. Heerlijk om te bakken of te grillen. GEGRILDE GROENE ASPERGES

Zaterdag 24 juni

Van de schillen, kontjes, overgebleven asperges en het kookvocht maken we een rijke, romige aspergesoep met hartige zalmsnippers. Chic kliekje! ASPERGESOEP MET ZALM

Maandag 19 juni

In dit bontgekleurde frisse dessert verwerk je allerlei soorten zacht fruit die in deze tijd in overvloed en dus goedkoop voorhanden zijn. Sla je slag als de markt koopmannen gaan opruimen. AARDBEIENSOEP MET MELOEN EN BRAMEN

Vrijdag 16 juni

Feestelijk voorgerecht. Ook heerlijk met een honing- of oogmeloentje. Watermeloen is niet geschikt. Galiameloen met rode port

Donderdag 15 juni

Eenmaal schoongemaakt, kun je Hollandse Nieuwe niet lang meer bewaren. Vraag de visboer om ze te sealen in een plastic schaaltje en bewaar ze in de koelkast. Eet ze liefst binnen een dag op. TARTAAR VAN HARING MET BIET EN APPEL

Woensdag 14 juni

Heerlijk die verse bloemkool, zo van het West-Friese land. Mooi compact, hagelwit en betaalbaar. Dit is dé tijd om hem te eten. BLOEMKOOL MET GEBAKKEN BROODKRUIM

Maandag 12 juni

Een heerlijk vullend gerecht waarin je niet alleen je overschot aan eieren opmaakt, maar ook gekookte aardappels van de vorige dag, restjes ontbijtspek of bacon, champignons, stukjes prei, paprika en selderij die je nog in de koelkast hebt liggen. BOERENOMELET MET GROENTE

Zaterdag 10 juni

Barbecuen, als het weer tenminste meezit. Dus op naar de slager. Maar vergeet de groenteman niet, want gegrilde groente van de barbecue is ook heel lekker. GEGRILDE GROENTE VAN DE BARBECUE

Vrijdag 9 juni

KLIEKJESRECEPT ANNO 1907 Kropsla met resten van andere groente en een saus van hardgekookte eieren KROPSLA MET RESTEN VAN ANDERE GROENTE EN EEN SAUS VAN HARDGEKOOKTE EIEREN

Maandag 5 juni

Voorjaarssalade met aardbeien, bacon, geitenkaas en roze pepertjes Heerlijk als voorgerecht of voor een zonnige lunch buiten VOORJAARSSALADE MET AARDBEIEN

Zaterdag 3 juni

Aardbeien, mooi en lekker. Grote dot slagroom erop en smullen maar. Maar chocolade is er ook lekker bij, wat dacht je van een chocolade mousse? Tobleronemousse

Woensdag 31 mei

Van alle soorten risotto die je over hebt, maar ook met gewone witte plakrijst, kun je de volgende dag heerlijke kroketjes bakken. Knapperig van buiten, romig zacht van binnen. RISOTTOKROKETJES

Dinsdag 30 mei

Met een beetje mazzel zijn er al verse peultjes. Zo niet, dan moet je dit recept maar een paar weken bewaren in de keukenla, want zó heb je nog nooit peultjes gegeten. PEULTJESRISOTTO MET ZALM

Zaterdag 27 mei

Barbecuen, als het weer tenminste meezit. Dus op naar de slager. Maar vergeet de groenteman niet, want gegrilde groente van de barbecue is ook heel lekker. GEGRILDE GROENTE VAN DE BARBECUE

Vrijdag 26 mei

KLIEKJESRECEPT ANNO 1907 Kropsla met resten van andere groente en een saus van hardgekookte eieren.

Woensdag 24 mei

Al rabarber gegeten? Ach, die is zo lekker. Maar dat niet alleen, rabarber is goedkoop (gratis zelfs, als je hem in eigen tuin hebt) en heel gezond. RABARBERMOES

zaterdag 20 mei

Eindbestemming voor overrijpe avocado's is guacamole; een dip van rijpe avocado, tomaat, ui en knoflook, die je oplepelt met tacochips. Uitgevonden door Mexicanen die naar Californië emigreerden. GUACAMOLE MET TACOCHIPS

Donderdag 18 mei

We zitten midden in de aspergetijd. Profiteer ervan, de prijzen zijn inmiddels gezakt en het aanbod is groot. Dit recept is net even iets anders. ASPERGES MET PARMEZAAN EN EI

Dinsdag 16 mei

Combi koken, wat hebben we nog over van de pasta schotel van gisteren? En dat tezamen wordt een tomatensoep. GEVULDE TOMATENSOEP

Maandag 15 mei

Ik noem het combi koken, paar dagen eten van dezelfde ingrediënten maar wel andere gerechten. Vandaag een pasta schotel en morgen???? PASTASCHOTEL MET GEHAKTSAUS

Zaterdag 13 mei

Een kliekjesrecept van Léon Ribbens in deze tijd? Daar zitten natuurlijk asperges in! BLANKE ASPERGERAGOUT

Vrijdag 12 mei

Koop voorgesneden groentes, wokmixen, bamipakketten en gemengde sla alléén als je van plan bent ze dezelfde dag nog te gebruiken. De helft bewaren, als het zakje al open is, blijkt meestal een kansloze operatie. Dat lukt hooguit een dag. En dan? OOSTERSE OMELET

Woensdag 10 mei

Deze zelfgemaakte jelly is zó klaar, want hoe korter je hem kookt, hoe beter de subtiele prosecco- en de verse aardbeiensmaak bewaard blijven. Aardbeien-prosecco jelly

Dinsdag 9 mei

Een klassieker uit de Franse keuken, deze salade lyonnaise met spekjes en een gekookt of gepocheerd eitje. Hij vult behoorlijk, dus serveer hierna alleen nog lichte gerechten. Salade Lyonnaise

Vrijdag 5 mei

Ooit viel het Zweedse wittebrood uit de hemel op deze mooie lentedag. Wij bakken er vandaag Portugese wentelteefjes mee. PORTUGESE WENTELTEEFJES

Dinsdag 2 mei

Nog wat gekookte aardappels, groente en vleeswaren over van het weekend? We maken ze op in een lekkere gevulde omelet, die ze in Italië frittata noemen. Voordeel ten opzichte van de Spaanse tortilla: je hoeft hem niet om te keren. In plaats daarvan gratineer je 'm met wat kaas in de oven. FRITTATA MET GROENE ASPERGES EN SALAMI

Zaterdag 29 april

Vandaag een pastaschotel met broccoli en gerookte zalm. Bewaar een paar plakjes zalm. Dan maken we daar een lekker borrelhapje mee, om op de koningin te proosten. TAGLIATELLE MET GEROOKTE ZALM EN BROCCOLI

Vrijdag 28 april

Je vraagt je of hoe ze ooit op het idee zijn gekomen om deze stekelige distels te gaan eten. Je moet ervan houden. De smaak is licht wrang en je houdt er een berg rommel van over. Gewoon een keer proberen. Nu zijn ze heel betaalbaar. ARTISJOKKEN MET VINAIGRETTE

Woensdag 26 april

KLIEKJESRECEPT ANNO 1907 Een oud kliekjesrecept voor vleeschresten, overgebleven van het gebraad van het weekend. HUZARENSLA

Dinsdag 25 april

We hebben wel eens eieren over, gewoon teveel in huis gehaald en we willen geen oude eieren dus op tijd opmaken die eieren en hoe lekker is het om zelf een eiersalade te maken. EIERSALADE MET BIESLOOK

Vrijdag 21 april

Tover je kliekje chili con carne om tot lekkere Mexicaanse bonenwraps. Wraps of tortilla's (ook geschikt) koop je kant-en-klaar in de supermarkt. MEXICAANSE BONENWRAPS

Donderdag 20 april

Veel rijst over? Maak dit snelle Surinaamse lunchgerecht: snesi alesie. Alesie betekent rijst en snesi, spreek het maar eens uit, staat voor Chinees. De Chinese keuken is een van de vele keukens die samen het Surinaamse culinaire landschap vormen. SNESI ALESIE

Woensdag 19 april

Van de bruine bonen of kidneybonen die over de datum zijn, maken we een heerlijke chili con carne. Je kunt daar rustig ook dat blikje maïskorrels doorheen doen en die gepelde tomaten. Geef er tacochips bij en plakken ananas uit blik. CHILI CON CARNE

Maandag 17 april

Asperges Asperges koken, de basis Schil asperges zorgvuldig, verwijder houtige uiteinden (bewaar, hier maken we later soep van). Bewaar asperges onder koud water. Breng asperges in een ruime pan met koud water en wat zout aan de kook. Laat 6 tot 8 min koken, haal pan van het vuur. Laat 8 min in het vocht doorgaren (vocht ook bewaren voor de soep).

Woensdag 12 april

Raapsteeltjes zijn supergezond en zitten vol vitaminen en mineralen. Groeikracht in optima forma. Maar ze behoren, net als spinazie, tot de nitraatrijke groente. Achteraf liever niet weer opwarmen dus. Rauw en koud kan geen kwaad. STAMPPOT RAUWE RAAP-STEELTJES MET ZALM

Zaterdag 8 april

Eierpaddestoelen leuk om met de kinderen te maken en op te eten natuurlijk. EIERPADDENSTOELEN

Vrijdag 7 april

Een feestelijk, lentefris recept. Niemand van je gasten zal het door hebben, maar dat heerlijke knapperige peterselie korstje is gemaakt van restjes oud brood! LAMSRACK IN EEN KRUIDENKORSTJE

Maandag 3 april 2017

Een lekker fris en gezond toetje. Maak je eigen vruchtenyoghurt. Daarmee werk je meteen al dat niet meer zo florissante fruit weg van je fruitschaal. VRUCHTENYOGHURT

Vrijdag 31 maart 2017

Deze klassieker uit de studentenkeuken komt al voor in het kliekjeskookboek uit 1907. MACARONISCHOTEL MET HAM EN KAAS

Donderdag 30 maart 2017

Een zondags Frans voorjaarsmaal met ham die door de slager al voor je is gegrild of gebraden, zodat je alle aandacht kunt geven aan die heerlijke jonge groente. GEGRILDE HAM MET VOORJAARSGROENTE

Dinsdag 28 maart 2017

Nog een lekker recept met nieuwe aardappelen, want die zak moet leeg! Afkomstig van dat andere aardappeleiland in de Middellandse Zee dit keer. Aardappelsalade van Malta. Ideaal voor een mooie voorjaarsdag. Aardappel salade van Malta

maandag 27 maart 2017

We maken vandaag een heerlijke stoofschotel met varkensvlees en rode wijn. Afelia

vrijdag 24 maart 2017

We vieren het begin de lente met een heerlijke voorjaarsgroentesoep. Misschien zijn nog niet alle ingrediënten beschikbaar van Holland¬se grond, import is er al volop. Lentegroentesoep

Woensdag 22 maart 2017

Kousenband met aardappel Een Surinaams bijgerecht dat gerust meerdere dagen achter elkaar op tafel mag komen, is kousenband met aardappel. De ene dag met rijst en hete kip, de andere dag met roti of bij de nasi. Kousenband met aardappel

Dinsdag 21 maart

Niet een schnitzel met kaas, maar een schnitzel van kaas, niks geen vlees maar alleen kaas, wel met een paneer laag dat dan weer wel. Moeilijk? Absoluut niet. Kaasschnitzel

14, 15 en 16 maart 2017

Nog steeds bezig met die ene kip en een recept met het product van een kip, een eitje. Thaise kip bouillon Kip kerrie salade Truffeleitjes

Maandag 13 maart 2017

Een overheerlijke gebraden kip uit de oven, de kipfilet hebben zaterdag al gebruikt maar de rest wordt is genoeg om lekker in de oven te braden. Gebraden kip uit de oven

Zaterdag 11 maart 2017

Een licht gerecht met een Noord-Afrikaanse inslag. KIPFILET MET COUSCOUS EN PAPRIKA.

Dinsdag 7 maart 2017

Hopscheuten, de allereerste voorjaarsgroente van de koude grond. Hier niet zo bekend, maar in België zijn hopscheuten razend populair. Als de hopplant na de lange winter weer begint te groeien, vormen zich op de wortels kleine witte puntjes. Een soort dikke taugé. Hopomelet

Vrijdag 3 maart 2017

Rode biet is lekker gezond. Er zit veel ijzer in. Alle reden om deze be¬taalbare groente regelmatig te eten. Maak bijvoorbeeld eens een lek¬ker stamppotje en serveer dat met gebakken uien en bacon en misschien een stukje suddervlees. Bietenstampot

Dinsdag 28 februari 2017

Volgens jong en oud het lekkerste gerecht met oud brood: onze onvolprezen wentelteefjes! Hiervoor heb je oud witbrood nodig, maar met bruin lukt het ook, hoor. Je kunt zelfs wentelteefjes bakken van krentenbrood of brioche. Wentelteefjes

Maandag 27 februari 2017

Een van de eigenaardigste gerechten met oud brood is een Ierse dessert: broodijs.

Vrijdag 24 februari

KLIEKJESRECEPT ANNO 1907 Wie zuinig moet zijn en wie het gebruik van vleesch niet voor noodzakelijk houdt, kan zeer geschikt aan de aardappelstamppotten een hoogere voedingswaarde geven, door ze te vermengen met gekookte erwten of boonen, een methode, die trouwens algemeen bekend is in het echt-Hollandsche wintergerecht: Snijbonen met aardappelen en witte boonen.

Maandag 20 februari 2017

Kom je helemaal in après-skisfeer met ons heerlijke weer? Of wil je juist in apres ski sfeer komen? Dat vraagt om een dampende kom goulashsoep. Goulashsoep

Knapperige aardappelkoekjes

knapperige aardappelkoekjes

Rijst toetje

Een ouderwets toetje waarmee je heel snel en heel smakelijk je overgebleven witte rijst kunt wegwerken. Rijsttoetje

Dinsdag 14 februari 2017

Als de liefde door de maag gaat, begint verliefd worden bij de neus. In de top-10 van favoriete geuren scoort die van versgebakken appeltaart heel hoog. Appeltaart

Maandag 13 februari 2017

Een hartver¬warmende winstersoep, waarmee je een paar dagen vooruit kunt. Preiprol is een echte Brabantse specialiteit. Je kunt er je oude aard¬appels in kwijt. Preiprol

Vrijdag 10 februari 2017

Oude kleren Dit heerlijke Zuid-Amerikaanse stoofgerecht met kikkererwten luis¬tert naar de naam ropa vieja (spreek uit: vi-jee-ga). 'Oude kleren', luidt de letterlijke vertaling. Nou, daar krijg je niet direct trek van. Toch is het een heerlijke schotel. Ropa Vieja

Maandag 6 februari 2017

De lekkerste manier om een kliekje gekookte aardappels weg te werken, is ook de makkelijkste: opbakken! Het geheim van echt lek¬kere gebakken aardappels zit 'm in het gulle gebruik van boter en olie. En nog iets: je moet geen haast hebben. Gebakken aardappelen

Vrijdag 3 februari 2017

Een klassieke Franse stoof schotel, deze boeuf bourgignon. Rijk en vol van smaak, dankzij het rundvlees en de stevige rode wijn. Je kunt hiervoor best die fles uit je kerstpakket gebruiken. Op moet hij toch een keer. Geen zorgen als er ook kinderen mee-eten, de alcohol is wel vervlogen na 2,5 uur pruttelen, 's Middags opzetten en niet meer naar omkijken. Geniet van de heerlijke geuren die uit de keuken komen drijven. boeuf bourgignon

Dinsdag 31 januari 2017

In ons land wordt rijst best wel veel gegeten maar nog weinig als nagerecht, bij de woorden zoete rijdt zie je mensen toch al gauw kijken met een gezicht van; moet dat nou? Denk aan een rijstpudding bijvoorbeeld. Riz au lait

Vrijdag 27-1-2017

Ik zit nog wel eens ergens en dan gaat het al gauw over eten, wat eten we vandaag? Ik ben altijd wel benieuwd wat een ander op zijn of haar bordje krijgt, misschien levert het goede ideeën voor mezelf of het keukenpraatje op en wat mensen eten geeft ook een idee wat voor mensen het zijn, of klopt mijn idee van hoe mensen zijn, allemaal door te weten wat iemand op zijn of haar bodje krijgt, dat denk ik dan. in ieder geval riep ik dat ik kipragout wilde gaan maken. Kippenragout

woensdag 25 januari 2017

Gisteren had ik het al over oud brood maar er kan meer met oud brood, denk aan de zoete kant. Vandaag een lekker toetje van de Engels/Franse chef-kok Franck Pontais: chocolate breadcake. Mocht je geen oud brood hebben het kan ook heel goed met oud stokbrood of gewoon met afbakbroodjes. En niet onbelangrijk, alles wat je nodig hebt staat gewoon in je keukenkastje. Zuurkool

Dinsdag 24 januari 2017

Gisteren had ik het al over oud brood maar er kan meer met oud brood, denk aan de zoete kant. Vandaag een lekker toetje van de Engels/Franse chef-kok Franck Pontais: chocolate breadcake. Mocht je geen oud brood hebben het kan ook heel goed met oud stokbrood of gewoon met afbakbroodjes. En niet onbelangrijk, alles wat je nodig hebt staat gewoon in je keukenkastje. Chocolate breadcake Maandag 23 januari 2017 Ik roep zo vaak bewaar oud brood of maak er paneermeel van en bewaar die in de vriezer, altijd makkelijk en lekker. Zo ook met kontjes en kortjes kaas die je niet meer eet, weggooien is zonde dus bewaren in de vriezer en als er genoeg is kun je er weer wat van maken. Hartige broodtaart met kaas

Vrijdag 20-1-2017

Als je tegen iemand zegt dat je een kip of iets anders gaat pekelen dan kijken ze vaak vies met de opmerking; dat zal wel heel erg zout zijn. Dat is dus niet zo, maar kan wel, het is afhankelijk van hoe lang je het laat badderen in een pekelbad, dat bepaalt namelijk de smaak maar ook de malsheid, vlees of vis is duidelijk malser na het dobberen in een pekelbad. Gepekelde kip Als je aan een jonge dame vraag wat ze als toetje wilt, dan roept ze bloid dat ze een banana split wil met warme chocolade saus, en dan maken we dat. Banana split

Woensdag 18-1-2017

Ik had een kg kippedijen in de koelkast, wat moet je ermee, lekker grillen is een mogelijkheid, stoven is naturlijk lekker bv cock au vin. Ik had ook in de koelkast een ananas en dan ontstaat het idee van een kip, kerrie met ananas. Al een tijd niet gegeten dus een verdomd goed idee. Kip kerrie met ananas

Woensdag 18-1-2017

Witlof was vroeger echt een wintergroente, een seizoensgroente. tegenwoordig is witlof het hele jaar door verkrijgbaar en ook niet meer zo bitter als toendertijd. Je hoeft eigenlijk de kern er niet meer uit te halen, die is namelijk niet bitterder dan de rest van het stronkje. het is ook een veelzijdige groente je kan er zoveel mee doen, bijvoorbeeld een frisse salade van Witlofsalade met appel en paprika>

Dinsdag 17-1-2017

Zo na het weekend heb ik nog wel eens afbak broodjes over, gisteren gebruikt bij de soep, maar je kan er ook een heerlijk en makkelijk pizza broodje van maken. Pizza broodje> Maandag 16-1-2017 Zo na het weekend niet moeilijk doen. Vast nog wel wat afbak broodjes of stokbrood over en dan denk ik gelijk aan soep, een heerlijke groentesoep, lekker ouderwets met balletjes en voor wie het wil vermicelli. Groentesoep>

Dinsdag 10-1-2017

Sinaasappels zijn in deze tijd van het jaar waanzinnig lekker. Lekker om zo te eten maar ook lekker om mee te koken. Vooral die navels, en weet dat het naveltje eigenlijk een aparte sinaasappel verzonnen door de veredelaars om de pitten in te verstoppen, daarom vindt je bijna nooit een pit in ee navel sinaasappel. Kalkoenfilet met sinaasapple en olijven>

Maandag 9-1-2017

Met de feestdagen wil iedereen wel mooi mager vlees, maar dan blijven de mindere delen, maar hoezo minder ook al hebben ze wat meer bereidingstijd nodig, ze zijn lekker. Dus in Januari zie je minder luxe delen vaak in de aanbieding, komt goed uit na die duren dagen. Wat dacht je van mooie en vooral lekkere sukadelapjes. Sukade lapjes van Oma>
Blog