© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
Met de restjes van het hotelontbijt maakt Eric van Veluwen een fantastisch lauwwarm nagerecht,
geurig gebakken in kleine potjes.
Hij noemt het ontbijtverdriet.
Ontbijtverdriet
Verkruimel brood, koek en taart.
Dat gaat het makkelijkst in de keukenmachine.
Voeg er ongeveer evenveel geitenyoghurt (of dikke Turkse yoghurt) aan toe en een mespunt kaneel,
vermeng goed.
Roer er per 500 gram brood-yoghurt massa 2 losgeklopte eieren en 30 gram suiker doorheen.
Snij wat fruit (in dit geval verse vijgen) in stukjes en meng ze voorzichtig door het deeg.
Stort in diepe vuurvaste potjes (of in een ovenschaal) en bestrooi met rietsuiker.
Bak in ca 18 min in een voorverwarmde oven op 160 graden tot de bovenkant mooi goudbruin ziet.
Laat even afkoelen en serveer lauw in de potjes. Uitlepelen maar!
.
Een verse krop andijvie.
Zo kun je de ene dag andijviesla maken en twee dagen later een lekkere stampot.
ANDIJVIESLA MET YOGHURTDRESSING
halve krop andijvie
100 ml yoghurt
2 el mayonaise
2 el sinaasap¬pelsap
halve tl cayennepeper
l tl Italiaanse kruiden
zout
Kies de mooie malse bladen voor de sla. Was, droog en snij in smalle reepjes.
Klop een dressing van yoghurt, mayonaise, sinaasappelsap, cayennepeper,
Italiaanse kruiden en zout.
Meng met andijvie, laat 15 min intrekken.
Lekker fris bij chili con carne, witte bonen, linzen en paddenstoelenpizza.
Tip: je kunt er mandarijnpartjes of sinaasappelstukjes en zwarte olijven aan toevoegen.
Van de andijvie die we over hebben en de kruimige aardappels die nodig op moeten,
maken we een pittig stamppotje met rauwe andijvie en kruim van chorizo.
RAUWE ANDIJVIESTAMPPOT MET CHORIZOKRUIM
1,2 kilo kruimige aardappels
800 gram verse andijvie
150 gram chorizo in plakjes
200 ml melk
50 gram roomboter
nootmuskaat
peper en zout
geroosterde paprika (zelfgeroosterd of uit pot)
Leg de plakken chorizo op bakpapier in een oven van 100 graden.
Laat ze helemaal uitdrogen en verkruimel ze.
Of bak ze uit in de koekenpan, dat gaat sneller.
Schil de aardappels en kook ze gaar.
Snij de andijvie in smalle reepjes, was en droog goed.
Stamp de aardappels tot een smeuïge puree met hete melk en boter.
Roer de andijvie erdoor en de helft van de worstkruimels.
Laat 5 min doorwarmen op het vuur, maar niet te lang want andijvie moet knapperig blijven.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Schep over in een wijde schaal en bestrooi ruim met worstkruim.
Serveer met reepjes geroosterde rode paprika uit pot.