© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
Bockbier
Niet alleen lekker in het glas, maar ook in de pan.
BOCKIGE GEHAKTBALLEN
500 gram rundergehakt
2 snetjes oud witbrood
1 ei
zout en peper
versgeraspte nootmuskaat
125 gram boter
2 grote uien
1 flesje bockbier
laurierblad
takje tijm
verse peterselie
Verwijder de korstjes van het brood en bevochtig met water.
Knijp uit en voeg bij het gehakt. Kneed met ei, peper, zout en nootmuskaat en verdeel in vieren.
Rol er met vochtige handen vier ballen van en maak die een beetje plat.
Smelt boter in braadpan. Bak de ballen snel aan alle kanten bruin.
Pel de uien en snij ze vrij grof.
Neem de ballen uit de pan en bak de uien in het braadvet op een rustig vuur tot ze helemaal zacht
zijn, maar laat ze niet bruin worden.
Leg de ballen weer terug, Schenk helft van het bockbier erbij en voeg laurierblad en tijm toe.
Laat een half uur heel zacht pruttelen, tot de uien uit elkaar vallen.
Draai de ballen regelmatig. Leg de ballen op een warme Schaal.
Draai het vuur hoog onder de jus, voeg restant bockbier toe en laat even flink inkoken.
Schep de jus met de uien bij de ballen.
Garneer met fijngehakte peterselie.
Heerlijk bij een herfstige andijviestamppot.
En uiteraard schenken we er een glas bockbier bij.
.
Vandaag slaan we ons kliekjes boek uit 1907 weer open voor een ouderwets recept.
BIETEN IN AZIJN
Overgebleven gekookte bieten (niet gestoofd)
azijn
peperkorrels
laurierblad
kruidnagelen.
Snij de gekookte, geschilde bieten in plakjes of dobbelsteentjes
en doe ze in een stopflesch of Keulschen pot.
Leg tusschen de bieten of en toe een paar peperkorrels,
een laurierblaadje en een paar kruidnagelen, overgiet ze met de gekookten
en daarna afgekoelden azijn en sluit den pot met vochtig perkamentpapier.
Geef de bieten bij vleesch op dezelfde wijze als ingemaakte komkommers enz. ,
of gebruik ze als garnering voor sommige schotels als huzarensla, haringsla, enz.
Vandaag ook maar een kliekjesrecept met gekookte bietjes anno 2010.
Lekker fel van kleur!
ZALMSALADEMET RODE BIET
restje geraspte gekookte biet (ca 100 gram)
2 koude gekookte aardappels van gisteren
1 blikje zalm
2 el mayonaise
peper en zout
half sjalotje, gesnipperd
1 tl kappertjes
1 augurkje
lichtgroene hartblaadjes van kropsla
Prak de aardappels met een vork, meng met biet, sjalot, kappertjes en mayonaise.
Verdeel de zalm met vork in kleine stukjes, schep door de salade.
Breng op smaak met zout en peper.
Maak een strak bergje salade op een platte schaal.
Schik slablaadjes er omheen. Snij een waaier van de augurk en garneer de salade hiermee.
Lekker met hardgekookt ei en toast (van oud brood).
Drink er een biertje bij of een koude grinner veltliner (volle Oostenrijkse witte wijn).
Tip: nog wat verse dille of peterselie in huis, meng het erdoor!