© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
Gekookte mosselen
Kook mosselen gerust in ruime hoeveelheden, als ze tenminste in je pan passen.
Anders doe je het in twee keer.
Het is echt een werkje van niets.
Blijven er gekookte mosselen over, geen probleem!
Er zijn zoveel lekkere mosselkliekjesgerechten.
GEKOOKTE MOSSELEN
4 kilo mosselen
2 uien
1 wortel
2 stengels bleekselderij
1 kleine prei
2 el boter
200 ml witte wijn (of witbier, ook lekker!)
2 takjes peterselie
Spoel de mosselen af onder koud stromend water, controleer op oneffenheden en laat goed
uitlekken. Verwijder alle kapotte en niet sluitende exemplaren.
Maak alle groente schoon, snij grof.
Smelt boter in een grote kookpan, fruit uien en groente 4 min al roerend aan.
Doe mosselen erbij, voeg wijn toe en leg de takjes peterselie erop.
Sluit deksel, laat aan kook komen, schud pan op.
Laat weer aan de kook komen, schud nogmaals.
Zodra alle schelpen open staan, zijn ze klaar.
Laat ze vooral niet te lang koken, want dan worden ze bruin en taai.
Serveer warm met frites of stokbrood en cocktail- of knoflooksaus.
Geef er een schaal bij voor de lege schelpen.
Of serveer ze in een mosselpan, dan doet het deksel dienst als afvalbak.
Schenk de wijn waarmee je de mosselen ook hebt gekookt.
.
Mosselen over?
Haal overgebleven mosselen uit hun schelp en bewaar ze in een afgesloten bakje in de koelkast.
Maak ze liefst binnen twee dagen op.
GEBAKKEN MOSSELEN MET KERRIE
1 el bloem
1 tl kerrie
peper en zout
1 sjalotje, ragfijn gesnipperd
1 el boter
Meng bloem, kerrie, peper en zout.
Haal de mosselen erdoor.
Smelt boter in een koekenpan.
Fruit het sjalotje, doe de mosselen erbij en bak ze goudbruin.
Serveer in een tapas schaaltje en geef er cocktail prikkers bij.
Lekker met pils of een heel droge sherry.
Variaties
• Ze worden lekker pittig als je een half fijngesneden Spaans pepertje (zonder pitjes) meebakt.
• Gebruik ook eens knoflook in plaats van een sjalotje en bestrooi ze met gehakte peterselie.
Bak in olijfolie en laat de kerrie weg. Serveer met een partje citroen.