© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
Restjes van het weekend.
Nog wat gekookte aardappels, groente en vleeswaren over van het weekend?
We maken ze op in een lekkere gevulde omelet, die ze in Italië frittata noemen.
Voordeel ten opzichte van de Spaanse tortilla: je hoeft hem niet om te keren.
In plaats daarvan gratineer je 'm met wat kaas in de oven.
FRITTATA MET GROENE ASPERGES EN SALAMI
500 gram gekookte aardappels, in stukjes
1 sjalotje, gesnipperd
8 groene asperges, gekookt en in stukjes
100 gram salami of snij-worst, in reepjes
3 el olijfolie
6 eieren
enkele blaadjes dragon, gesneden
50 ml melk
peper en zout
2 el geraspte belegen kaas
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verhit olie in grote koekenpan, bak aardappelstukjes.
Voeg sjalotje, stukjes groene asperge en salami toe.
Bak even kort door.
Klop eieren los met melk, dragon, zout en peper.
Schenk over aardappelmengsel.
Laat op rustig vuur bijna stollen.
Strooi kaas erover, zet even in de oven tot de kaas is gegratineerd.
Snij in punten, serveer met een tomatensla en ciabatta.
Tip: Geen asperges?
Gebruik (diepvries)doperwten.
Geen salami? Neem reepjes ham.
5 mei Wentelteefjes
Ooit viel het Zweedse wittebrood uit de hemel op deze mooie lentedag.
Wij bakken er vandaag Portugese wentelteefjes mee.
PORTUGESE WENTELTEEFJES
Dessert voor 2 personen:
Overal in Europa kennen ze variaties op het thema wentelteefjes.
In Portugal gebruiken ze port in plaats van melk.
Ook érg lekker.
4 droge boeren boterhammen
2 eieren
1 glas rode port
5O gram roomboter
2 el suiker
1 tl kaneel
Snijd de korstjes van het brood.
Klop in een diep bord met een vork de eieren met de port los.
Week 2 boterhammen aan beide kanten in het mengsel van ei en port.
Zorg dat ze goed doordrenkt zijn.
Smelt de helft van de boter in een koekenpan en bak op
een rustig vuur de boterhammen aan beide zijden knapperig en goudbruin.
'Wentel' ze met een spatel. Herhaal dit voor de andere boterhammen.
Schep de wentelteefjes op een bord en bestrooi ze rijkelijk met suiker en kaneel.
Serveer warm, bijvoorbeeld met een bol vanille-ijs.
Schenk er een mooi glas rode port bij.