© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
Kousenband
Kousenband met aardappel
Een Surinaams bijgerecht dat gerust meerdere dagen achter elkaar op tafel mag komen, is
kousenband met aardappel.
De ene dag met rijst en hete kip, de andere dag met roti of bij de nasi.
KOUSENBAND MET AARDAPPEL
400 gram kousenband
2 aardappels
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 kleine rode Madame Jeanette, zonder de pitjes, ragfijn gesneden
2 el kerrie (massala)
4 el olie
100 ml kippenbouillon
zout en versgemalen peper
Was de kousenband, verwijder de uiteinden en snijd in stukjes van 3 cm, mag ook kleiner.
Schil de aardappels, snijd in langwerpige partjes.
Verhit olie in de wok, fruit hierin het uitje en de knoflook een halve min.
Doe de Madame Jeanette erbij.
Roer de kerrie erdoor en laat even meebakken.
Voeg de aardappelpartjes en kippenbouillon toe, laat 10 min sudderen.
Voeg de kousenband toe, strooi er wat zout over en laat met het deksel erop nog een kwartiertje
sudderen.
Tip: Geen kousenband te vinden?
Neem sperziebonen of snijbonen.
.
Lentegroente
We vieren het begin de lente met een heerlijke voorjaarsgroentesoep.
Misschien zijn nog niet alle ingrediënten beschikbaar van Holland¬se grond, import is er al volop.
Lentegroentesoep
2 jonge uitjes
50 gram ontbijtspek
4 el olijfolie
300 gram nieuwe aardappel (vastkokend)
300 gram tuinbonen, gedopt
300 gram doperwten
6 groene asperges
1 bosje lente-uitjes
1 courgette
4 takjes peterselie
10 blaadjes basilicum
1 kippenbouillonblokje
zout en versgemalen peper
Snij de lente-uitjes in smalle ringetjes, ook het groen.
Verwijder harde uiteinde van de asperges, snij in schuine stukjes.
Halveer courgette in lengte en snij in plakjes.
Snipper jonge uitjes, schil aardappels en snij in kleine stukjes.
Snijd spek fijn en bak het in een ruime pan met olijfolie.
Voeg de uisnippers toe en laat bruinen.
Voeg aardappelstukjes, courgette en de tuinbonen toe en laat ca 10 min smoren met het deksel op de
pan.
Voeg dan doperwten en een kopje water toe. Laat het geheel nogmaals pruttelen.
Doe de asperges en de ringetjes lente-ui erbij.
Schenk er nog een kopje water bij. Verkruimel het bouillonblokje en voeg toe.
Laat nog een kwartiertje doorgaren.
Hak peterselie en basilicum fijn en voeg toe.
Breng de soep op smaak met peper en zout.
Serveer deze goedgevulde soep, die eigenlijk meer een natte groenteschotel is, in diepe borden.
Tip: Schenk aan tafel wat olijfolie (extra vergine) over de soep. Heerlijk!