© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Blog Recepten index
Made bij The Bridge

Kip ragout:

Ik zit nog wel eens ergens en dan gaat het al gauw over eten, wat eten we vandaag? Ik ben altijd wel benieuwd wat een ander op zijn of haar bordje krijgt, misschien levert het goede ideeën voor mezelf of het keukenpraatje op en wat mensen eten geeft ook een idee wat voor mensen het zijn, of klopt mijn idee van hoe mensen zijn, allemaal door te weten wat iemand op zijn of haar bodje krijgt, dat denk ik dan. in ieder geval riep ik dat ik kipragout wilde gaan maken. “Kipragout!!! ik vindt die blikjes niet zo lekker.” Ik heb duidelijk een vragende blik. “Ja die ragout komt toch uit een blikje?” Ik kan daar nogal snel duidelijk over zijn:”Nee”. Nu keek ik in een vragende blik:”Nee????” Ik maak dat gewoon zelf, ik eet niet graag uit blik behalve dan tomatenpuree en dergelijke dingen, en die eet je niet zo maar dat gebruik je dan weer om lekkere dingen te maken. Ik had nog wat kipbotjes in de vriezer en opgespaard groente afval, dus dat wordt een lekker pannetje bouillon, en daarvan maak je een heerlijke ragout. “Heb je van die ragoutbakjes in huis? Anders heb ik nog wel een pakje liggen van het kerstpakket.” Ragoutbakjes, nee ik eet het gewoon met dopererwtjes en rijst, met een ragoutbakje is het een voor- of lunchgerecht en bij mij wordt het gewoon een hoofdgerecht. “Van bouillon hoe maak je daar nu weer ragout van?” Bouillon opzetten, zeven zodat je een geurige lekkere kippenat hebt. En dan een roux, een roux van 50 boter en 60 gram bloem met 1,2 ltr vocht is een soep, met 0,6 ltr vocht een saus, met ,4 ltr saus ragout en met ,3 ltr vocht een salpicon (kroketten). Bloem gebonden sauzen, soepen enz worden altijd dikker na het koud worden en weer opwarmen dus houdt daar ook rekening mee, maak het gewoon wat dunner met meer smakelijke bouillon dan later scheutjes water toe te voegen bij het opwarmen of dat het vebrand op de bodem, ook niet lekker. bouillon maak ik het liefst van bostjes en ander kippeprut die je gewoon weg kan gooien, ik vin het na het trekken in de bouillon nogal droog dus het vlees voor in de ragout doe ik dus apart garen, maar wel in de bouillon maakt het er allemaal wel lekkerder op en zo heb je ook nog eens een dubbelgetrokken bouillon. Kippe vlees garen dus in het prachte kippenat op ongeveer 70 graden, rustig aan dus, blijft het lekker mals, na het garen af laten koelen in de bouillon en plukken maar. Mijn Kippen ragout: 100 gram boter 120 gram bloem 2 gesnipperde sjalotjes gesnipperde teen knoflook 800 gram kipfilet ( 1 kg kippedijen) Bieslook peper en zout 1,4 liter bouillon ( water met een bouillonblokje is makkelijk als je geen bouillon hebt) Boter laten smelten. sjalot en knoflook toevoegen. Als het niet meer bruist bloem toevoegen en en rustig laten garen. Dan beetje bij beetje koude bouillon toevoegen tot alles is opgenomen en gebonden. De boel op smaak brengen met peper en zout, maar een beetje nootmuskaat is ook lekker erin. En dan de kip erbij en rustig laten doorkoken. Pas op het laatst de gesneden bieslook erbij want dan blijft het groen en de smaak lekker fris. Bij het opwarmen voor het eten kun je ook een liaison erdoor doen. Een liaison is een mengsel van eidooier en room (1 eidooier met 100 ml room) goed mengen en door de warme ragout roeren en niet meer laten koken. Dan wordt de ragout lekker romig.