© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
Een grote pan geurige soep die bol staat van de verse groentes!
Lekker nostalgisch met vermicelli en gehaktballetjes.
Groentesoep met ballen
2 liter bouillon, zelf getrokken of van een pot geconcentreerde rundvleesbouillon
1 ui
1 teen knoflook
halve dikke prei
halve winter¬wortel
kwart selderijknol
kwart witte kool
halve rode paprika
halve bos peterselie
2 tomaten
2 nestjes vermicelli
250 gram gehakt (half-om-half)
1 tl Italiaanse kruiden
zeezout en peper
geraspte nootmuskaat
1 el (balsamico)azijn
Verhit bouillon in een grote pan. Neem het vlees eruit en bewaar. Was de ui, prik in met een mesje
en doe met schil (geeft kleur) bij de bouillon. Voeg ongepelde, ingeprikte knoflookteen toe. Maak de
wortel schoon en doe bij de bouillon. Haal de donkere bladeren van de prei en voeg met de
afgespoelde schillen van de selderijknol en de stelen van de peterselie toe. Houd de bouillon ca een
uur net onder het kookpunt. Was de resterende groente en snij klein. Kruid gehakt met Italiaanse
kruiden, peper, zout en nootmuskaat en draai er bal¬letjes van. Verwijder met een schuimspaan
alle 'groenteafval', ui en knoflook. Breng de bouillon aan de kook, voeg de gesneden groente toe.
Voeg na ca 20 min de gehaktballetjes, stukjes vlees en vermicelli toe. Laat in ca 15 min gaar worden.
Roer af en toe. Proef en breng op smaak met zout, peper en een scheutje azijn voor een frisse
smaak. Hak de peterselie en voeg 5 min voor het einde van de kooktijd toe.
.
Afbakpistoletjes over van het weekend?
Mooi, daar maken we van¬daag lekkere pizzabroodjes van.
Per Pizza broodje broodje:
1 af bakpistolet of -ciabatta
1 el tomaten-saus
1 tl Italiaanse kruiden
beleg naar keuze (restje salami of ham, rode paprikareepjes,
rode uiringen, mozzarella, ansjovis, olijven, kappertjes, tonijn, verzin het maar)
2 el geraspte kaas
halve el olijfolie extra vergine
Verwarm oven voor op 220 graden.
Snij broodjes open, maar zorg dat de helften nog net aan elkaar blijven zitten,
bestrijk met tomato saus, bestrooi met kruiden.
Beleg naar smaak en strooi er flink wat geraspte kaas over.
Bestrijk de randjes met olijfolie. Leg de broodjes naast elkaar op een bakplaat
en bak in ca 15 min mooi goudbruin.
Druppel er nog wat olijfolie over.
Geef er een frisse salade bij.
Bijvoorbeeld van rauwe witlof met appel, rode paprika en bieslook.
Witlof is zo'n heerlijke veelzijdige wintergroente.
Vol en lichtbitter van smaak.
Maar wist je dat witlof ook een heel frisse kant heeft?
WITLOFSALADE MET APPEL EN PAPRIKA
Voor 4 personen:
3 struikjes witlof
1 grote frisse appel
1 rode paprika
sap van halve citroen
2 el mayo- of halvanaise
4 el sinaasappelsap
1 tl Italiaanse kruiden
peper en zout
8 verse bieslooksprietjes
Snij de kontjes van de witlof en verwijder met een scherp mesje de wigvormige bittere kern
vanaf de onderkant.
Bewaar 8 mooie blaadjes.
Snipper witlof in reepjes van l cm, Schil en rasp de appel.
Meng met witlof en besprenkel met citroensap tegen verkleuren.
Was de paprika, verwijder steel en zaadlijsten, snij in blokjes.
Roer een dressing van mayonaise, sinaasappelsap, kruiden, versgemalen peper en zout.
Meng paprika en dressing door de salade.
Snipper bieslook en strooi er een gulle hand overheen.
Serveer in een diepe schaal en steek de bewaarde lofblaadjes decoratief langs de rand.
Lekker fris met een rundervink met gebakken aardappels.
Of bij de pizza.
Tip: je kunt er ook nog mandarijnpartjes aan toevoegen.