© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
Winterse soep
Een hartverwarmende wintersoep, waarmee je een paar dagen vooruit kunt.
Preiprol is een echte Brabantse specialiteit.
Je kunt er je oude aardappels in kwijt.
PREIPROL
20 gram boter of margarine
75 gram rookspek, in kleine blokjes
750 gram prei
4 grote aardappels (kruimig)
2 liter runderbouillon (van blokjes)
zout en witte peper
1 verse varkensrookworst (of cocktailworstjes)
4 eieren
Smelt de boter in een grote pan, voeg spekjes toe en bak ze zachtjes uit. Snij prei in smalle ringen,
ook de mooie groene uiteinden! Was ze in een vergiet. Schil aardappels en snij ze in blokjes. Fruit
prei en aardappel 5 min met de spekblokjes mee. Voeg bouillon toe en laat 30 min zachtjes
pruttelen. Laat de rookworst minimaal 20 min wellen in water dat tegen de kook aan is. Kook de
eieren in 10 min hard. Pureer de soep met de staaf mixer of een ouderwetse draaizeef. Breng flink
hartig op smaak met zout en witte peper. Snij de worst in plakjes en voeg aan de soep toe. Pel de
eieren, snij in plakjes en roer vlak voor serveren voorzichtig door de soep. Geef er grof bruin brood
of roggebrood bij.
Valentijnsdag
Als de liefde door de maag gaat, begint verliefd worden bij de neus.
In de top-10 van favoriete geuren scoort die van versgebakken appeltaart heel hoog.
APPELTAARTJE VOOR TWEE
4 plakjes bladerdeeg
50 gram boter
2 el kristalsuiker
1 fris-zure appel (jonagold)
1 miniflesje (30 ml) armagnac of cognac
Laat het bladerdeeg ontdooien. Verwarm oven voor op 220 graden. Was de appel, verwijder klokhuis en
snij in dunne plakjes. Bewaar twee mooie plakjes met rode schil om later een hartje te vormen. Laat
boter zacht worden (in magnetron) en bestrijk daarmee twee afzonderlijke plakjes bladerdeeg. Bestrooi
ze met suiker en dek af met de overgebleven twee deegplakjes. Rol uit tot twee vierkan-ten van ca 20 cm.
Leg op een ingevette bakvorm (bijv. boterkoek-blik) één vierkant, bedek dat met plakjes appel maar laat
de randen en hoeken vrij. Besprenkel met de helft van de armagnac. Leg het andere vierkant er dwars op,
zodat ze samen een ster vormen, druk de randen aan. Bak in de oven in ca 12 min goudbruin. Bestrijk
met boter, schuif de ster op een aardewerk schaal, leg de bewaarde appel-partjes tegen elkaar, de
onderkanten iets overlappend, en vorm zo een hart. Besprenkel de taart aan tafel met armagnac en zet
met brandende lucifer snel in vuur en vlam. Laat uitbranden en peuzel samen op. Geef er slagroom en
vanille- of kaneelijs bij.
Rijst toetje
Een ouderwets toetje waarmee je heel snel en heel smakelijk je overgebleven witte rijst kunt wegwerken.
RIJST MET BOTER EN BRUINE SUIKER
200 gram gare witte rijst
100 gram rozijnen
1 flinke el roomboter
2 el bruine basterdsuiker
Was de rozijnen en laat ze 15 min in koud water wellen.
Stoom de rijst warm in een stoompan of in een zeef boven een pan kokend
water. Roer de rozijnen, de boter en de bruine suiker erdoor.
Serveer als warm dessert.
Je kunt de rozijnen ook weglaten en een theelepeltje kaneel door de rijst roeren.
Of vervang ze door stukjes gewelde
abrikozen en bestrooi met geroosterde amandelsnippers.
knapperige aardappelkoekjes
2 stevige aardappels
50 gram serranoham (restje)
teentje knoflook
peper en zout
2 el olijfolie
Schil de aardappels en rasp ze op een grove rasp. Snij ham in fijne reepjes.
Hak knoflook fijn en meng met peper, zout en ham door de
aardappel. Verhit olie in een koekenpan.
Schep kleine hoopjes aardappelrasp in de pan en druk ze plat met een vork.
Laat ze rustig
bakken, keer na een paar min, als de zijkanten bruin kleuren.
Bak zo ook de andere kant knapperig bruin.
Schep de aardappelkoekjes uit de pan.
Laat even uitlekken op keukenpapier en serveer als borrelhap of voorgerechtje, met een fris
glas pils erbij.
Lekker met een laagje zure room en een plakje gerookte zalm.