© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
Traditioneel op Boxing Day (onze 2e kerstdag) maken de Engelsen hun kliekjes gekookte
aardappel en kerstgroente (spruitjes, kool, doperwten, wortel) op in een soort koek van
gebakken stamppot die ze bubble and squeak noemen.
Bubble and squeack
1 flinke ui, gesnipperd
flinke klont boter
ca 400 gram kliekje van gekookte aardappels en groente (houd een 50/50 mengsel aan)
evt gebakken aardappel of puree
Bak uisnippers in een grote koekenpan glazig.
Prak de kliekjes grof door elkaar, je moet nog stukjes aardappel en groente zien zitten.
Voeg kliekjesmengsel aan ui toe.
Druk plat in de pan, zoals bij rösti en bak een mooi bruin korstje aan de onderkant.
Roer hem dan door elkaar, druk weer in de pan en laat goudbruin bakken.
Herhaal dit een paar keer, totdat het mengsel helemaal doorspikkeld is met gebakken bruine
korstjes.
Druk dan nog een keer mooi vast in de pan en laat bakken tot de bodem mooi knapperig is.
Snij hem als een koek in punten, of schep hem gewoon uit als stamppot.
Serveer er koud vlees en augurken bij.
* recept van James Newton Brown
.
Gezworen vriend van koud vlees is de frisse remouladesaus
op basis van mayonaise, augurk, groene kruiden en kappertjes.
KOUD VLEES IN KAPPERTJESSAUS
400 gram gebraden vlees, koud, in plakken (rosbief, fricandeau, rollade, etc.)
250 ml mayonaise of yogonaise
1 sjalotje, gesnip¬perd
2 zoetzure augurken
2 el versgehakte groene kruiden (peterselie, bieslook, kervel)
1 el kappertjes
5 druppels worcestershiresaus
versgemalen peper en zout
Hak de augurken fijn.
Meng met het vrijgekomen sap door de mayonaise,
samen met het gesnipperde sjalotje, de groene kruiden en de kappertjes.
Breng op smaak met worcestershiresaus, peper en zout.
Schik de plakken vlees op een platte schaal.
Schep de saus erover.
Gameer met een takje peterselie of kervel.
Serveer met gebakken aardappels en kropsla met hardgekookte eieren.
Tip: Werk op deze manier ook je restantjes vleeswaren,
zoals rosbief, fricandeau, kipfilet en rollade weg.