Boeuf bourgignon
Een klassieke Franse stoof schotel, deze boeuf bourgignon.
Rijk en vol van smaak, dankzij het rundvlees en de stevige rode wijn.
Je kunt hiervoor best die fles uit je kerstpakket gebruiken.
Op moet hij toch een keer.
Geen zorgen als er ook kinderen mee-eten, de alcohol is wel vervlogen na 2,5 uur pruttelen, 's Middags
opzetten en niet meer naar omkijken. Geniet van de heerlijke geuren die uit de keuken komen drijven.
BOEUF BOURGIGNON
200 gram gerookt spek, in blokjes
300 gram sjalotten, in vieren
1 teen knoflook, fijngehakt
800 gram runderlappen, in blokken van 2x2 cm
75 gram boter of margarine
2 el olie
3 el bloem
2 tl tijm
200 ml heet water
200 ml rode wijn
100 gram cham-pignons
100 gram wortelbolletjes
6 gekookte aardappels, in kwarten
1 bosje peterselie
zout en versgemalen peper
Bak in een braadpan in 50 gram boter de spekblokjes ca 5 min. Voeg sjalotten en knoflook toe en laat
weer 5 min bakken. Schep alles met schuimspaan uit de pan en bewaar. Voeg aan braadvet 25 gram
boter en 2 el olie toe. Bestrooi vlees met peper en bak al roerend snel bruin. Bestrooi met bloem, laat 2
min doorbakken. Voeg heet water toe, roer goed. Voeg wortelbolletjes, tijm en het spek-sjalotmengsel
toe. Verwarm de wijn in een steelpan en voeg al roerend toe. Laat ca 2/z uur héél zacht op een
sudderplaatje pruttelen. Roer af en toe. Reinig champignons met een stukje keukenpapier, snij in vieren.
Bak in koekenpan met zout en peper in boter snel bruin. Meng samen met de aardappels door de boeuf,
laat 15 min goed doorwarmen. Breng op smaak met zout en peper. Hak peterselie fijn, strooi over de
schotel.