© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
Cranberry
Lekker voor de zonnige herfst middag bij een grote pot thee: verse cranberry muffins, zo uit de
oven.
CRANBERRYMUFFINS
Voor 6 muffins:
250 gram bloem
1 tl zout
1 tl bakpoeder
65 gram zachte boter
120 gram kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 groot ei
75 ml volle melk
4 el cranberrycompote
Verwarm de oven op 200 graden. Vet de bakplaat voor muffins in of plaats 6 papieren cakevormpjes
(gebruik dubbele, dan zijn ze steviger) op een bakplaat.
Meng bloem, bakpoeder en zout en laat rusten. Klop de suiker en de zachte boter 2 min met de
mixer tot een gladde zalf.
Voeg al mixend ei, melk en vanillesuiker toe.
Klop goed door.
Roer nu rustig met een lepel het bloemmengsel erdoor.
Voeg op het laatst cranberrycompote toe, zorg dat het kloddertjes in het beslag blijven.
Giet of schep de vormpjes voor tweederde vol.
Bak in ca 20 min gaar.
Ook erg lekker: vervang de cranberrycompote door bosbessenjam.
.
Van de sloe of dime, een wilde, bittere pruim die wij kennen als sleedoorn,
stoken veel Ierse huishoudens nog steeds de sloe gin liquor.
SLOE GIN LIQUOR
Voor ca 100 gram:
600 gram sleedoornbessen (zelfgezocht)
1 liter gin
schil van halve Citroen (alleen het geel)
300 gram suiker
Prik met een stopnaald zoveel mogelijk gaatjes in de bessen.
Doe in een grote weck- of stopfles.
Giet de gin erover, en doe citroenschil en suiker erbij.
Sluit de fles en schud een paar keer.
Laat minstens 2 maanden staan op een donkere koele plek.
Schud in het begin elke 2 a 3 dagen en daarna elke week.
Leg een stuk kaasdoek in een zeef en schenk de diep paarsroze likeur erdoor.
Bewaar in een afgesloten fles of karaf.
Een heerlijk after dinner likeurtje. Cheers!
Een Ierse vissoep waarin visstukjes en (zelfgevonden) mosselen en clams worden verwerkt.
Seafood Chowder
Ierse vissoep, voor 8 personen:
75 gram roomboter
2 uien, gesnipperd
1 flinke prei, in ringen
2 wortels, in stukjes
1 Stengel bleekselderij, in stukjes
4 aard¬appels, in stukjes
80 gram bloem
2 liter visbouillon (zelfge¬maakt of van blokje)
250 gram kabeljauwstukjes
500 gram zalmstukjes
200 gram gekookte mosselen of clams
150 ml room
300 ml melk
bosje dille, zonder steeltjes, gehakt
Verdeel de vis in flinke blokken.
Smelt boter in hoge pan, bak groente en aardappels ca 3 min aan.
Voeg bloem toe, laat even meebakken.
Schenk bouillon erbij, breng aan de kook en laat 15 min pruttelen.
Voeg vis toe en laat nog 8 min pruttelen tot de vis net gaar is.
Voeg mosselen, melk, room en dille toe.
Breng op smaak met peper en zout.
Laat heet worden maar niet meer koken!
Serveer deze roomblanke maaltijdsoep in diepe borden,
geef er authentiek soda bread en boerenboter bij.
Wat kun je daar toch naar verlangen.
Zodra de eerste nachtvorst is ingevallen, kunnen we die typische wintergroente weer eten.
BOERENKOOLSTAMPPOT
Hoofdgerecht, voor 4 personen:
1,5 kilo geschilde aardappelen (kruimig)
1 kilo fijngesneden verse boerenkool
125 gram gerookt spek, in blokjes
75 gram roomboter
zout en peper
1 grote of 2 kleine rookworsten
Breng de boerenkool in een ruime pan met weinig water en zout aan de kook.
Voeg zodra de kool is geslonken de in stukken gesneden aardappelen toe.
Laat snel aan de kook komen, temper het vuur
en kook met het deksel op de pan in ca 30 min de aardappels gaar.
Bak de spekblokjes lichtbruin in een koekenpan.
Warm de worst ca 20 min in een pan met water dat tegen de kook aan is.
Giet de aardappels af als ze gaar zijn (controleer door even prikken met een vork).
Vang in een schaaltje kookvocht op.
Stamp aardappelen en kool door elkaar met een ouderwetse stamper.
Maak het lekker smeuïg door wat kookvocht toe te voegen.
Voeg spekjes, spekvet en boter toe. Warm de stamppot, al roerend, nog even goed door.
Serveer met stukken worst erbovenop. Geef er lekkere vleesjus en mosterd bij.
Tip: erg lekker om gebakken uisnippers door de stamppot te mengen.