© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
Cantarellen
Cantharellen gevonden tijdens de boswandeling?
De kans is klein, maar je kunt geluk hebben.
GEBAKKEN CANTHARELLEN
200 gram cantharellen
2 el boter
1 uitje, gesnipperd
zout en peper
2 el versgehakte peterselie
Wrijf de cantharellen schoon met keukenpapier.
Verwijder de kontjes van de stelen.
Snij de grote in hapklare stukken, laat kleintjes heel. Smelt boter in een koekenpan en bak de
uisnippers tot ze glazig zien. Voeg de cantharellen toe en laat ze op een rustig vuurtje 6 a 8 min
bakken tot ze knapperig, maar niet bruin zijn.
Bestrooi met zout en peper.
Voeg peterselie toe en roer nog eens om.
Schep de cantharellen op een biefstukje of serveer ze bij gebraden rosbief.
Of Schenk er een scheut kookroom bij en serveer ze in een warm ragoutbakje uit de oven.
Ook erg lekker als garnituur in een kopje hete wildbouillon met rode port!
.
Dit is een goed moment om cranberrycompote te maken.
De feeste¬lijke rode besjes worden nu volop aangevoerd
en kosten bijna niets.
CRANBERRYCOMPOTE
500 gram cranberry's
300 ml water
100 ml rode port
300 gram suiker
Doe water, port en suiker bij de cranberry's en kook het geheel rustig gedurende 6 a 8 min.
Deksel erop en niet te veel roeren.
Lekker door de rodekool, bij kalkoen, wild en varkensvlees.
Maar ook bij roomijs, of in een warme appelbol.
Of in een geurige cranberry-muffin! Luister morgen weer.
Eiwitten over?
Bak deze heerlijke amandelkoekjes.
AMANDELKRULLEN
3 eiwitten
150 gram witte basterdsuiker
80 gram bloem
60 gram roomboter
200 gram geschaafde amandelen
Extra: lege wijnfles of deegroller
Laat de boter smelten. Klop de eiwitten in een vetvrije kom licht op.
Zeef bloem en suiker erover en meng door elkaar.
Voeg boter en amandelschaafsel toe.
Laat het beslag minimaal 2 uur rusten.
Verwarm de oven op 180 graden, met het rooster in het midden.
Bedek een bakplaat met bakpapier.
Schep lepeltjes beslag op de plaat en smeer die dun uit.
Zorg dat ze elkaar niet raken.
Bak de koekjes in ca 8 min gaar.
Zodra ze bruin beginnen te kleuren, zijn ze klaar.
Schep ze met een pannenkoekmes van de plaat
en leg ze over een deegroller of lege wijnfles die op z'n kant ligt.
Laat de koekjes afkoelen.
Ga zo door tot alle beslag op is.
Een klassiek Engels kliekjes gerecht.
SHEPHERD'S PIE
Meng het overgebleven,
in stukjes gesneden vlees
of het wild met groente en een gebakken uitje.
Leg onderin een wijd ovenschoteltje een laagje van dit mengsel.
Schenk er wat jus of saus over.
Bedek rijkelijk met aardappelpuree
waar je een eidooier door hebt geroerd.
Leg er wat vlokjes boter op
en zet de pie in een oven van 180 graden
tot hij mooi goudbruin kleurt.
Tip: maak met de achterkant van een lepel
rustieke piekjes op de puree,
voordat hij de oven ingaat.