© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
Kabeljauw
De populaire kabeljauw,
die tegenwoordig meer kost dan biefstuk,
is volgens deskundigen in oktober op z'n best.
GESTOOMDE KABELJAUW
4 in hoogte redelijk gelijke stukken kabeljauw
sap van halve Citroen
witte peper en zout
4 el visbouillon of witte wijn
4 klontjes roomboter
Wrijf de vis in met citroensap en bestrooi met peper en zout.
Leg in een ondiepe magnetronschaal naast maar net niet tegen elkaar (vouw dunne delen dubbel).
Voeg bouillon of witte wijn toe.
Leg op elk stukje een klontje roomboter.
Bedek met magnetronfolie.
Zet 4 a 5 min in de magnetron op 600 watt.
De vis is gaar zodra hij niet meer doorzichtig is.
Houd er rekening mee dat hij uit de magnetron nog even nagaart.
Controleer evt door met een klein mesje even wat lamellen uit elkaar te buigen.
Is hij van binnen glanzend maar niet glazig, dan is hij goed.
.
Niets lekkerder dan een perfect rijpe,
sappige handpeer.
Maar eet hem vandaag nog,
want morgen is hij misschien al melig.
PEER MET CHOCOLADESAUS
Schil rijpe peren, halveer ze en verwijder steeltjes en klokhuizen.
Snij in mooie plakjes en vorm waaiers op dessertbordjes.
Doe 125 gram pure chocolade,
100 ml room
en 1 el roomboter in een magnetronschaaltje.
Verwarm een minuut, roer door.
Geef de saus zo nodig nog wat seconden en roer nogmaals.
Schenk de chocoladesaus bij de peren partjes.
Serveer er een glaasje dessertwijn bij.
Tip: deze chocoladesaus is ook heerlijk over roomijs of flensjes.