© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
Asperges
Asperges koken, de basis
Schil asperges zorgvuldig, verwijder houtige uiteinden (bewaar, hier maken we later soep van).
Bewaar asperges onder koud water.
Breng asperges in een ruime pan met koud water en wat zout aan de kook.
Laat 6 tot 8 min koken, haal pan van het vuur.
Laat 8 min in het vocht doorgaren (vocht ook bewaren voor de soep).
.
Chili con carne
Van de bruine bonen of kidneybonen die over de datum zijn,
maken we een heerlijke chili con carne.
Je kunt daar rustig ook dat blikje maïskorrels doorheen doen en die gepelde tomaten.
Geef er tacochips bij en plakken ananas uit blik.
En maak je rijst voorraadje op.
Zo, dat ruimt op!
CHILI CON CARNE
500 gram rundergehakt
3 el olijfolie
2 grote uien, in parten
1 tl sambal
1 teen knoflook, fijngehakt
zout en peper
1 rode paprika, in blokjes
1 dunne prei, fijngesneden
1 stengel bleek-selderij, fijngesneden
2 tl chilipoeder
2 tl oregano
1 runder-bouillonblokje
1 blik gepelde tomaten
2 blikken (a 410 gram) kidneybonen
stukje chorizo (ca 75 gram)
Verhit olie in een braadpan of wok. Voeg uien toe en bak tot ze zacht zijn.
Voeg sambal en knoflook toe. Bak even mee, de knoflook
mag niet verbranden. Doe het gehakt erbij en roer met vork tot het rul en niet meer rood is.
Kruid met chilipoeder, zout en oregano.
Roer dan paprika, prei en selderij erdoor. Laat 5 min meebakken.
Voeg gepelde tomaten met sap, bouillonblokje en zoveel water toe
dat een dikke saus ontstaat. Laat 10 min zachtjes pruttelen.
Laat bonen uitlekken in zeef en voeg toe. Snij chorizo in kleine stukjes en
voeg toe. Laat op klein pitje ca 20 min pruttelen.
Proef en breng zo nodig op smaak met peper en zout. Te pittig? Voeg wat bruine
suiker toe. Serveer met witte rijst, geraspte kaas en een klodder zure room.
Geef er plakken ananas bij en tortillachips en guacamole.
Snesi alesi
Veel rijst over?
Maak dit snelle Surinaamse lunchgerecht: snesi alesie.
Alesie betekent rijst en snesi, spreek het maar eens uit, staat voor Chinees.
De Chinese keuken is een van de vele keukens die samen het Surinaamse culinaire landschap vormen.
SNESI ALESIE
250 gram gare rijst
halve liter kippenbouillon
3 eieren
zout
100 ml droge sherry
25 gram roomboter
80 gram ham in kleine stukjes
Verhit de kippenbouillon en maak daar de rijst in warm.
Klop de eieren met een snufje zout en de sherry.
Verhit boter in een koeken-
pan en voeg het eimengsel toe.
Blijf roeren met een vork tot het ei gaat stollen.
Roer er dan de gare rijst en hamstukjes door.
Serveer in een grote schaal en geef er komkommersalade en zure sperziebonen bij.
Lekker met een biertje erbij, als je tenminste niet
meer hoeft te werken.
Tip: strooi er gebakken uitjes overheen.
Tover je kliekje chili con carne om tot lekkere Mexicaanse bonenwraps.
Wraps of tortilla's (ook geschikt) koop je kant-en-klaar in de supermarkt.
MEXICAANSE BONENWRAPS
4 grote maïstortilla's of 6 wraps
300 gram chili con carne (restje)
100 gram geraspte kaas
100 gram tomaatblokjes
6 el crème fraiche
takje verse koriander
Vet een ovenschaal in.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwarm wraps ca 10 sec in de magnetron (hoogste stand).
Daar worden ze soepel van.
Schep aan één kant chili con carne, doe er een eetlepel crème fraïche op.
Rol op en leg ze met de naad naar
beneden in de ovenschaal.
Bestrooi met geraspte kaas en blokjes tomaat (vers of uit pak, blik)
en zet de schaal boven het midden in de oven.
Bak ca 20 min tot de kaas is gesmolten en goudbruin kleurt.
Gameer met korianderblad, schep de rest van de crème fraïche erover en serveer gloeiend heet.
Lekker met een frisse salade en
rijst.