© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
Vruchtenyoghurt
Een lekker fris en gezond toetje.
Maak je eigen vruchtenyoghurt.
Daarmee werk je meteen al dat niet meer zo florissante fruit weg van je fruitschaal.
VRUCHTENYOGHURT
halve liter vanilleyoghurt
halve frisse appel
2 kiwi's
8 aardbeien
Was aardbeien, verwijder kroontjes en snij in stukjes, schil kiwi en appel en snij in stukjes.
Meng door de vanilleyoghurt. Suiker hoeft er niet bij, want de yoghurt is al gezoet.
En wat kan er verder nog in? Stukjes peer, banaan, sinaasappel, mango, ananas of perzik uit blik.
Wat je maar kwijt wilt. Ook lekker: dobbelsteentjes cake, als je toevallig een plakje over hebt.
.
Eierpaddestoelen leuk om met de kinderen te maken en op te eten natuurlijk.
EIERPADDENSTOELEN
4 hardgekookte, afgekoelde eieren
4 niet al te grote, mooie rode tomaten
peper en zout
tube mayonaise
handje gemengde salade
groene kruiden (peterselie, dille, bieslook)
Pel de eieren, zorg dat ze mooi heel blijven.
Snijd van de onder- en bovenkant een klein kapje, zodat ze goed blijven staan.
Was de tomaten, snijd mooie hoeden van de onderste helft.
Verwijder de pitjes en hol ze iets uit.
Leg sla en verse kruiden op een schaal, zet de eieren ertussen.
Bestrooi met peper en zout, spuit wat dotjes mayonaise erop. Druk
voorzichtig de rode hoeden erop.
Maak stippen met mayonaise.
Serveer met beboterd geroosterd witbrood.
Tip: Met behulp van de achterkant van een theelepeltje
komen de mayonaisestippen goed los van de tube.
Een feestelijk, lentefris recept.
Niemand van je gasten zal het door hebben,
maar dat heerlijke knapperige peterselie korstje is gemaakt van restjes oud brood!
LAMSRACK IN EEN KRUIDENKORSTJE
75gramoudwitbrood
2 handjes gehakte bladpeterselie
1 tl Provencaalse kruiden (tijm/rozemarijn)
4 el olijfolie extra vergine
zeezout en versgemalen peper
3 lamsribstukken, elk met 5 a 6 beentjes
2 el olijfolie
20 gram roomboter
1 el pittige mosterd
versgemalen peper en zout
Verkruimel brood of draai in keukenmachine met behulp van pulseerknop tot grof kruim.
Schep er fijngehakte peterselie en
kruiden door. Roer olijfolie erdoor en breng op smaak met zout en versgemalen peper.
Verwarm oven voor op 190 graden.
Bestrooi het vlees met zout en peper. Laat olijfolie en boter in een grote koekenpan bruin worden.
Leg de ribstukken erin en bak
vlezige kant in 4 min bruin. Draai om op vette kant en bak weer ca 4 min.
Leg de ribstukken in een braadslee. Zet midden in de
oven en braad ca 10 min. Neem vlees uit oven en smeer in met mosterd.
Druk de ribstukken in het brood-kruim en plaats terug in
de ovenschaal. Zet vlees in voorverwarmde oven en bak ca 8 min.
Zet oven uit, deur op een kier, en laat nog 5 min rusten.
Serveer ribstukken in hun geheel, met kortgekookte peultjes en worteltjes
en gebakken aardappelparten. Schenk er Provencaalse rosé bij.
Gebruik mayonaise uit een tube. Dat werkt een stuk makkelijker dan met mayo uit een potje.
Zet je paddenstoelen tussen de sla
en de groene kruiden, dat staat lekker fris.