© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
Afelia
We maken vandaag een heerlijke stoofschotel met varkensvlees en rode wijn.
Afelia
Cypriotische stoof schotel, voor 4 personen:
600 gram doorregen varkensvlees
100 ml olijfolie
150 ml rode wijn
1 el korianderzaad
100 ml bouillon (van blokje)
2 uien, in parten
1 kilo kleine nieuwe aardappels
zout en peper
1 el gehakte platte peterselie
Snij vlees in blokken van ca 5 cm, laat vet eraan.
Kruid met peper, zout en korianderzaad dat je tot poeder hebt gewreven in een vijzel of gekneusd
tussen bakpapier.
Giet de wijn erover en laat minimaal 6 uur marineren in koelkast.
Laat uitlekken, vang marinade op.
Dep vlees droog en braad met uien in ca 5 min aan in hete olie.
Giet vet af, voeg marinade en bouillon toe.
Breng aan de kook en laat l uur heel zachtjes stoven met deksel op de pan.
Schep af en toe om.
Was de nieuwe aardappeltjes met schil, borstel ze schoon en kneus ze met een zwaar object. Op
Cyprus gebruiken ze een handgrote platte steen.
Kook in ca 12 min in water met zout gaar.
Voeg toe aan vlees, laat nog 5 min doorwarmen.
Bestrooi met peterselie. Serveer met groene salade en brood.
Schenk rode wijn, bijvoorbeeld merlot.
Tip: maal zelf het korianderzaad, dat is zóveel geuriger dan kant-en-klaar korianderpceder!
KLIEKJESRECEPT ANNO 1907
Deze klassieker uit de studentenkeuken komt al voor in het kliekjeskookboek uit 1907.
MACARONISCHOTEL MET HAM EN KAAS
200 gram macaroni
100 gram hamresten
100 gram geraspte kaas
30 gram boter
Berekende kosten anno 1907: f 0,48
Breek de macaroni, wasch ze en kook ze gaar in kokend water met zout, zóó, dat ze juist bedekt is; roer
van tijd tot tijd om te voorkomen, dat de macaroni aan den bodem kleeft.
Voeg er, als de macaroni gaar en tegelijk bijna drooggekookt is, de gehakte ham, de geraspte kaas en de
boter bij.
Laat alles met elkaar nog even flink warm worden en doe het dan in een vuurvast schoteltje; bestrooi den
bovenkant met paneermeel, leg hier en daar kleine klontjes boter en laat het schoteltje in den oven een
bruin korstje krijgen.
Een zondags Frans voorjaarsmaal met ham die door de slager al voor je is gegrild of gebraden,
zodat je alle aandacht kunt geven aan die heerlijke jonge groente.
GEGRILDE HAM MET VOORJAARSGROENTE
ca 150 gram gegrilde ham per persoon
100 gram peultjes
100 gram dunne sperziebonen
100 gram doperwten (liefst zelfgedopt)
100 gram bospeen
4 stengels bleekselderij
1 sjalotje, gesnipperd
60 gram boter
peper en zout
1 takje verse dragon scheutje rode port (optie)
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Dop de doperwten, maak de overige groente schoon en snij in stukjes van ca 4 cm.
Breng in een grote pan met water en zout aan de kook.
Blancheer de groentes per soort kort in het kokende water, doe over in een vergiet
en spoel ze goed af met koud water.
Zo blijven ze knapperig en fris.
Leg plakken ham in een wijde ovenschaal, giet er een lepeltje kookvocht over.
Leg er een paar klontjes boter op.
Laat 5 min warm worden in de oven.
Smelt boter in een pan, fruit sjalotje.
Voeg groente toe en verwarm zachtjes.
Voeg eventueel een scheutje port toe en laat meewarmen.
Voeg blaadjes dragon toe en kruid met
peper en zout.
Serveer met gekookte nieuwe aardappeltjes en een lichte rode cötes du rhöne.
Tip: ook erg lekker met lamsham!
Nog een lekker recept met nieuwe aardappelen, want die zak moet leeg!
Afkomstig van dat andere aardappeleiland in de Middellandse Zee dit keer.
Aardappelsalade van Malta.
Ideaal voor een mooie voorjaarsdag.
AARDAPPELSALADE VAN MALTA
750 gram nieuwe aardappelen (Malta)
30 gram rookspek, in piepkleine blokjes
3 lente-uitjes
halve bos verse bieslook
3 el mayonaise (of yogonaise)
1 el wittewijnazijn
peper en zout
Schil aardappelen, snij in dobbelsteentjes van ca 1/4 cm.
Zet een ruime pan met water op het vuur.
Laat aan de kook komen, voeg zout toe.
Kook hierin de blokjes aardappel gaar in ca 8 min.
Laat uitwasemen in een vergiet. Spoel niet af, want anders verliezen ze
hun bindend vermogen!
Bak spekblokjes bruin in droge koekenpan, laat iets afkoelen.
Snipper lente-ui en bieslook, meng in een
wijde kom met mayonaise, wijnazijn, peper en zout.
Roer de warme aardappelblokjes erdoor.
Schep ook de spekblokjes erdoor en laat helemaal afkoelen.
Heerlijk met braadworst, of dikke plakken grilham of bij de barbecue.
Drink er een frisse witte sauvignon
blanc bij of een fris biertje, Weizen bijvoorbeeld.
Tip: hoe langer de smaken kunnen intrekken, hoe lekkerder de salade.
Wil je hem pittiger?
Voeg gesnipperde rode ui of sjalot toe.
Macaroni & cheese
Studentenvoedsel anno 2010.
Low budget en goed vullend.
MACARONI & CHEESE
500 gram macaroni naturel
150 gram geraspte belegen kaas
150 schouderham
ketchup
Kook de macaroni zoals op het pak staat aangegeven.
Gooi de hele zak geraspte kaas erdoor.
Snijd goedkope plakjes schouderham in ruitjes en meng door de macaroni en kaas.
Klaar!
Gooi er voor de vitamientjes flink wat ketchup over.
Wie had het over sla?